Festbunaden

Vinterbunaden


Nordhordland er et stort bunadsdistrikt med tradisjoner tilbake til tidlig på 1700 tallet.Det omfatter tre draktområder, Masfjorden, Indre Nordhordland og Ytre Nordhordland. Masfjorden, Osterøy, Arne, Åsane, Vaksdal, Stamnes, Lindås, Austrheim, Fedje, Øygarden, Radøy og nordre delen av Askøy høyrer til under dette draktrområdet. Masfjorden skil seg mest ut med særtrekk som ein ikkje finn i resten av distriktet. Indre Nordhordland og Ytre Nordhordland har mange felles trekk.


Festbunaden

  • Vesten
  • Stakken
  • Skjorten
  • Forkle
  • Bringeduken og belte
  • Underskjørtet
  • Sølvet
  • Hodeplag
  • Capen
  • Laskatrøye
Vesten er av høgrød klede kanta med gule og grønne ull eller silke bånd, det kan også være krokalist med perler på innsida av båndet. Det som skil vestane frå indre og ytre strøk er at det går bånd over skuldersømmen i Indre Nordhordland. Det er tre sett med sølv borer på vesten. ”Hausbunaden” er et område innenfor Indre Nordhordland og har i tillegg til krokalist ein spennestol av perler rundt boreren på vesten.
Stakken finnes det to typer av. Smårukkestakken (plissert) med et grønt ullbånd nederst på stakken. Flatfoldestakken med fleire fløyelsbånd nede rundt stakken.
Skjorten kan kan være i lin eller bomull, nålestripa og rynka rundt halsen og håndleddet. Det skal være kvitsømsbroderi eller uttrekksøm på halslinningen, mansjettene og i front av skjorta som finners i mange varianter. Det kan og være heklekanter på skjorten.
Forkle er i lin med dobbel uttrekksøm, som finnes i fleire varianter. Det kan også være heklebord som blir felt inn i forkle.
Bringeduken og belte kan være perlet eller brodert med ulltråd, det finnes veldig mange mønster å velge mellom. Til gifte koner er det stølebelte (sølvbelte)
Underskjørtet er i rødt bomullstoff med rynket kappe nederst, det er svarte fløyelsbånd rundt på kappa.
Sølvet til bunaden er forgylt.

Se mer på Sylvsmidja
Hodeplag til jente er roggebånd som er et håndvevd rødt bånd som blir tvinna rundt to valker og montert sammen. Frå gammalt av vart dei rogga rundt håret. Til gifte koner er det kvithua /linhua som er i bruk. Skilnaden mellom indre og ytre Nordhordland er måten den blir sett på. I ytre bruker dei vøling og i indre bruker dei valk, det gjer at den i bruk blir ulik.
Bilde ”små Facebook” 33 og 38
Capen er i samme ullstoff som stakken og er fora med rødt ullstoff. Den kan være kort eller lang og bli lukka i front med et sølvspenne.
Laskatrøye er ei trøye til å ha utan på bunaden. Det er ein kort jakke med innsydd laske bak, som blir kanta med ulike typar bånd i ull og silke.

Bilder Nordhordlandsbunad - Fest Bunad

Kom i Kontakt med oss


Send oss gjerne ein mail eller ring oss 56 19 18 00 for ein uforplikta samtale om du har spørsmål om den bunaden du alt har eller ønsker ny bunad.

Me tar gjerne i mot deg i våre flott utstillingslokaler, ta kontakt for avtale.